| 0 yorum ]

1.Solunum yoluna kaçan yabancı maddeler suda boğulmalar da solunum yolu su ile dolar.Kan , kusmuk gibi sıvılar da solunuma engel olabilir.Çocuklarda burna kaçırılan taş, boncuk , silgi parçaları gibi cisimler genizden gırtlağa düşerek solunuma engel olabilirler.Yaşlılarda takma dişler solunum yoluna kaçabilir.

2.Solunum yolunda değişmeler:Toz duman ve tahriş edici gazların içe çekilmesine bağlı olarak gırtlak ve nefes borusunun şişmesi ve spazmı solunuma engel olur.Gırtlak ve nefes borusunun tümör ve iltihapları da solunuma engel olabilir.

3.Bayılmalarda alt çene geriye sarkar, dil geriye düşerek solunum yolunu kapatabilir.

SOLUNUM YOLUNUN AÇILMASI VE SUNİ SOLUNUM

1.Yaralının ağzının içi temizlenir.Parmak yaralının ağzında gezdirilerek , vakit geçirmeden ağız içindeki yabancı cisimler, kırık dişler, kumlar ve protez çıkarılır.

2.Hasta sırtüstü yatırılır.Yakası, kemeri, elbisesinin önü açılırHastanın sol tarafına , omuzu hizasına oturulur.

3.Sol elle enseden tutulup boyun yukarı kaldırırken , sağ el alından bastırılıp baş mümkün olduğu kadar arkaya doğru ittirilir.Boynun iyice gerilmesi sağlanır.(Bu anda solunum başlarsa , bundan sonraki işlemler yapılmaz.)

4.Boynun ve omuzların altına herhengi bir eşya vs. konulup el boynun altından çekilir.

5.Sol elle alt çene tutlup öne ve aşağıya doğru çekilerek ağız açılır; alt dişler üst dişlerin önüne kadar getirilir.Bu esnada bayılmaya bağlı olarak kaymış olan alt çene ve dil yerine geirildiği için solunum yolu açılır.( Bu anda solunum başlarsa , bundan sonraki işlemler yapılmaz.)

6.Sol elle hastanın ağzı açılırken , sağ elle hastanın burnu kapatılır.

7.Derin nefes alınır, ağız hastanın ağzına iyice kapatacak şekilde yerleştirilip , güçlü ve hızlı bir şekilde , hastanın göğsü yükselinceye kadar üflenir.

8.Sonra ağız hastanın ağzından çekiip tekrar derin nefes alınır.Dakikada 12-17 defa, göğüs
yükseltecek şekilde ağızdan ağıza suni solunum yaptırılır.Hasta nefes almaya başlayıncaya veya öldüğünden emin oluncaya kadar suni solunuma devam edilir.

9.Hasta nefes almaya başlamışsa , tam olarak kendine gelinceye kadar hava yolu açık tutulur.

10.Ağızdan ağıza nefes verilirken hastanın göğsü yükselmezse boyun oynatılarak , daha da gerdirilerek hava yolu tekrar kontrol edilir ve daha güçlü üflenir.

11.Bütün bunlara rağmen göğüs yükselmiyorsa, solunum yolunda bir yabancı cisim olabileceği düşünülür.

0 yorum

Yorum Gönder