| 0 yorum ]

Sifiliz cinsel ilişki sırasında bulaşır. Ancak ağız çevresindeki bir yaranın öpülmesi gibi çok yakın vücut teması sırasında da bakterinin bulaşması mümkündür.

Sifilizin belirtileri nelerdir?
Sifiliz bakterinin bulaştığı tarihten 1-4 hafta sonra enfeksiyon yerinde bir ya da birkaç sert, hassas ve cerahatli yaranın ortaya çıkmasıyla başlar. Yara vajina veya rektumda ise bunu saptamak zor olabilir. Yara, tedavi edilmeksizin, 3-6 hafta sonra kaybolur. Ancak yara kaybolsa bile bakteriler vücutta kalır. Enfeksiyon
tarihinden 1-3 ay sonra hastalık yeniden kendisini gösterir. Bu kez ciltte kızarıklıklar meydana gelir. Diğer belirtiler ateş, mide bulantısı, yorgunluk, eklem ağrıları ve saç dökülmesidir. Hastalık belirtileri daha sonra kaybolur. Ancak birkaç yıl sonra yeniden kendini gösterir.

Teşhisi nasıl konur?
Yara cerahatliyse mikroskopta inceleme yapılabilir. Yaranın bulunmadığı veya ara dönemlerde teşhis koymak için kanda testler yapılır. Ayrıca sifilizin kan nakli sırasında bulaşmasını önlemek için tüm kanlar daima sıkı bir denetimden geçirilir.

Sifiliz nasıl tedavi edilir?
Sifiliz 10-20 gün uygulanan penisilin iğnesiyle tedavi edilir. Tedaviden sonra en az 1 yıllık bir süre boyunca birkaç defa kontrol muayenesi yapılır.

Eşinize karşı nasıl davranacaksınız?
Eşiniz muayene ve tedavi olmalıdır. Tedavi devam ettiği sürece ya da eşinizin de muayene ve tedavisi bitinceye kadar cinsel ilişkide, bulunmayacaksınız.

Sifiliz ne gibi hastalıklara yol açabilir?
Sifiliz çok ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde beyin ve kalbe zarar verebilir. Sifilizli bir kadın gebe kalırsa, bakteriler plasenta yoluyla bebeğe geçebilir. Bu durumda bebekte ciddi sakatlıklar meydana gelir. Sifilizin tehlikeli yani ilk aşamalarda fark edilmesi güç bir hastalık olmasıdır.

Dikkat..
Cinsel organlarınızda yara olursa bu yaralan kendi kendinize tedavi etmeye kalkışmayıp derhal doktora başvurunuz!

Korunma..
Kondomun sifilize karşı daima iyi bir korunma sağladığını unutmayınız!

0 yorum

Yorum Gönder