| 0 yorum ]

KOLESTEROLÜ DÜŞÜREN EN İYİ 5 BESİN..
* Çözülebilir lif için yulaf: Yulaf ve arpa yüksek miktarda çözülebilir lif içerir. Bu lifler LDL kolesterolü düşürürken, HDL kolesterole etki etmez. 1997 yılında yayınlanan çalışmaya göre yulaflı besinlerin içerdiği beta glukan maddesinin kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı belirtilmiştir.

Günde 5 - 10 gram çözülebilir lif alımı LDL kolesterolü yaklaşık yüzde 5 düşürebilir. Bir kase yulaf ezmesi, yaklaşık beş gram çözülebilir lif içerir.

* Omega 3 yağ asitleri için balık: Balık omega 3 yağ asidi ve protein için iyi bir kaynaktır. Omega 3 yağ asitleri LDL kolesterolü düşürürken HDL kolesterolü artırır. Balığın trigliserit seviyesini düşürücü etkisinden de bahsedilebilir.

Haftada en az iki kez balık tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Eğer yüksek trigliserit seviyeniz varsa doktorunuzun gözetiminde 2 - 4 gram EPA ve DHA içeren balık yağı almanız gerekebilir.

* Sağlıklı yağlar için yağlı tohumlar: Yağlı tohumlar lif, E vitamini ve selenyum açısından zengindir. Bu lezzetli atıştırmalıklar bitkisel sterol içerikleri ile LDL kolesterolünü düşürmeye yardımcı olabilirler. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların tüketimi tavsiye edilir. Ancak kalori alımınızı kısıtlamak için günlük tüketeceğiniz miktarı ayarlamanız gerekmektedir. 10 - 15 fındık veya badem ile 5 - 6 parça ceviz tüketimi uygun olabilecek tüketim miktarlarıdır.

* Bitki sterolleri ile zenginleştirilmiş besinler: Ülkemizde bitki sterolleri ile zenginleştirilmiş besinler çok yeni ürünler olarak piyasaya girmiştir. Bitki sterolleri veya stanoller bitkilerde bulunan ve kolesterol emilimini bloke edebilen maddelerdir.

Günlük olarak yaklaşık iki gram bitkisel sterollü ürünlerden kullanmak, yüksek kolesterolü ve yüksek LDL kolesterolü olan kişilere tavsiye edilmektedir. Önemli bir ayrıntı ise bitkisel steroller herkes için uygun değildir. Kolesterol değerleriniz yüksek ise kullanımı tavsiye edilmektedir.

* Soya: Soya ürünleri hayvansal ürünlerin yerine kullanılabilecek çok iyi alternatiflerdir. Soya uzun yıllardan beri sağlığı koruyucu bir besin olarak bilinmektedir. Kolesterol seviyesini kesin olarak düşürdüğü söylenmese de yapılan çok sayıda çalışma, LDL kolesterolü yaklaşık yüzde 3 oranında düşürebildiğini belirtmektedir.

İLAVETEN..
Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Ayçiçeği : Çayı ve suyu içilir.
Ayrık otu kökü : Çayı ve suyu içilir.
Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, Şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Çilek : Yenir veya suyu içilir.
Çörek otu : 5 gram su ile yutulur. Macunu yenir. Yağı 5 gram içilir. Yağı kullanılır.
Elma : Bol miktarda yenir.
Enginar : Yenir. Çayı ve suyu içilir.
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Havuç : Yenir.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Hindiba : Çayı ve suyu içilir.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kereviz : Yenir.
Kiraz : Çöpünün çayı ve suyu içilir.
Kuşburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Lahana : Çiğ salata olarak yenir.
Limon : Yemek arası taze sıkılmış limon, su ile karıştırılarak günde 3 - 4 defa içilir.
Maydanoz : Çiğ olarak bol miktarda yenir.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu ve şurubu içilir.
Mısır püskülü : Çayı ve suyu içilir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Pırasa : Yenir. Suyu içilir.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Sarımsak : Kokusunu gidermek için, sirkenin içinde bekletilerek yenir.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Soğan : Yenir. Suyu içilir.
Soya fasulyesi : Günde 1 fincan dolusu pişirilip yenmelidir.
Tere : Salatası yapılır.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Turp : Yenir. Suyu içilir.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Üzüm : Yemeklerden yarım saat önce suyu içilmelidir.
Zerdeçal (Hint safranı) : Toz halinde yarım kahve kaşığı ağza atarak su ile yutulur.
Zeytin ve yağı : Taze yaprağının çayı ve suyu içilir.

0 yorum

Yorum Gönder