| 0 yorum ]

Araştırmalar sıtmadan koruyan genin AIDS‘e yakalanma olasılığını artırdığını ortaya koydu. Sıtmadan koruyan bir genin, AIDS’e yakalanma olasılığını yüzde 40 oranında arttırdığı bildirildi. Amerikalı ve İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırma, Afrika kökenli insanlarda gelişen, Duffy Antijeni Kemokin Reseptörü (DARC) geninin bir varyasyonunun, AIDS ile karşı karşıya kalındığında kişinin ilk dönemde hastalıkla mücadele gücünü olumsuz yönde etkileyebileceğini gösterdi.

Londra ve Teksas üniversitelerinin yürüttüğü araştırma, DARC’ın, virüslere karşı savunma sistemi üzerinde önemli rol oynayan ve kemokin adı verilen kimyasalların seviyelerini etkilediği ve söz konusu varyasyonunun Afrikalıların neredeyse yüzde 90′nında görüldüğünü ortaya koydu.


Sıtmayla mücadelede önemli aşama
Genin bu varyasyonunun kaynaklarının belirsiz olduğu, ancak kıtada yaygın olarak görülen sıtma salgınlarında kişiyi hastalıktan korumak için gelişmiş olduğunun düşünüldüğü belirtildi.

Araştırma çerçevesinde farklı etnik kökenlerden gelen ve AIDS hastası olan Amerikalılar üzerinde 25 yıl süreyle yapılan araştırmanın verilerinin kullanıldığı ve DARC geninin söz konusu varyasyonuna sahip kişilerin, hastalığa yakalanma olasılığının yüzde 40 daha fazla olabileceği kaydedildi.

Bilim adamları, bu genin Sahra Altı Afrikası’nda var olmaması halinde bölgede AIDS vakalarında yüzde 11′lik bir düşüşün beklendiğini belirtirken, DARC’ın bu varyasyonuna sahip kişilerin AIDS hastalığına yakalanmaları halinde de bu gene sahip olmayanlara oranla ortalama olarak 2 yıl daha uzun yaşadıkları gözlendi.

AIDS hastalığının, dünyanın farklı bölgelerinde görülme oranının değişmesi kısmen farklı sosyal koşullar ve cinsel yaşamla açıklanırken, bilim adamları virüsün belirli toplumlarda yaygın biçimde görülmesinin genetik nedenleri olabileceğinden şüpheleniyor.

Afrika’da 24.5 milyon kişinin AIDS hastası olduğu ve her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin bu hastalıktan yaşamını yitirdiği biliniyor.

0 yorum

Yorum Gönder