| 0 yorum ]

Ayak bileklerinde şişme, bebeklerde kalp yetersizliği, çocuklarda kalp yetersizliği, doğmamış bebeklerde kalp yetersizliği, kalp kası, kalp kasına zehir etkisi, kalp krizi, kalp yetersizliği nedir, kalp yetersizliği rehberi, kalp yetersizliği riski, kalp yetersizliğinin belirtileri, kalp yetersizliğinin tedavisi, kilo kaybı, vücut ağırlığında artış, yorgunluk, yüksek tansiyon..

Kalp yetersizliği; kalbin, tıbbi destek olmadan artık görevini tam olarak yapamayacağı anlamına gelir. Korkulanın aksine tıbbi destekle belirtiler kontrol altına alınabilir ve uzun yıllar boyunca oldukça iyi bir yaşam kalitesi sürdürülebilir.


Kalp yetersizliği kulağa korkutucu gelen bir terim olmakla birlikte doktorlar aslında bunu, kalbin vücudun gereksinimlerine yeterince yanıt veremediği her türlü durumu tanımlamak için kullanmaktadır; kalp görevini yapmakta başarısızdır, yani vücuda yeterli miktarda kan pompala yamamaktadır. Bu da belirtilere yol açabilir. Genellikle haplardan oluşan tıbbi yardımla kalp yeterince düzelir.

Bir doktor birisine kalp yetersizliği olduğunu söylediğinde ailenin doğal tepkisi en kötüyü düşünmek olur.

Kalp yetersizliği çok sayıdaki kalp sorununun son aşaması olarak ortaya çıkabilir. Dolayısıyla, nedenini bilmek önem taşır. En sık görülen neden koroner arter hastalığıdır. Koroner arter hastalığında kalp kasına oksijen ve besin taşıyan kan damarları kısmen ya da tamamen tıkanmıştır. Yeterli kan dolaşımı olmayan kalp normal şekilde çalışamaz.

Kalp yetersizliği, kan basıncı uzun süredir yüksek olan kişilerde de gelişebilir.

Kalp yetersizliğinin daha az görülen birçok başka nedeni de vardır. Bunların bazılarının tedavisi farklı olduğundan doktor için her hastada asıl nedeni bulmak önem taşır.

Çoğu vakada, ilaçlar kalbin çalışmasının güçlenmesine yardım edip kalp yetersizliği belirtilerinin ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Kalp yetersizliği belirtileri

Kalp yetersizliği olan bir kişide aşağıdaki belirtilerin bir ya da birden fazlası bulunabilir, ancak diğer bazı tıbbi durumların da benzer belirtilere yol açabileceği unutulmamalıdır:

- Egzersizle ya da sırt üstü yatınca kötüleşen nefes darlığı,
- Uyumak için sırtı yükseltmeye gerek duymak ya da şiddetli nefes darlığıyla gece uyanmak,
- Özellikle geceleri, öksürme ve/veya hışıltılı soluma,
- Sıvı tutulmasına bağlı olarak ayak bileklerinde şişme ve vücut ağırlığında artış,
- Nedeni bilinmeyen kilo kaybı,
- Yorgunluk.

Kalp yetersizliği belirtilerinden en önemlileri; nefes darlığı, ayak bileklerinde şişlik ve yorgunluktur; ama bu belirtilere yol açan başka birçok neden olduğundan doktorunuzun tanı koyması gerekir. Belirtilerin şiddetinin derecesi kalpte oluşan hasarın büyüklüğüne bağlıdır. Bununla birlikte, belirtilerin hiç kimsede aynı bileşimlerle ortaya çıkmadığını ve kimilerinde diğerlerine göre daha fazla sorun olduğunu unutmamak gerekir.

Kimlerde kalp yetersizliği gelişir?

Kalp yetersizliği 50 yaşın altındaki kişilerde nadirdir, ancak giderek daha çok sayıda yaşlıda görülür. Elli ile 75 yaş arasında kalp yetersizliğinin en önde gelen nedeni kalp krizidir. Kalp krizinde, kalp kasına kan taşıyan damarlardan biri tıkanır. Bunun sonucunda, kalp kasının bir bölümü ölür. O halde, kalp krizi riskini artıran her şey kalp yetersizliği riskini de artırmaktadır. Bir başka deyişle, sigara veya diğer tütün ürünlerini tüketenler, kan basıncı ve kan kolesterol düzeyi yüksek olanlar ya da diyabeti (şeker hastalığı) olanlarda kalp yetersizliği görülme riski daha yüksektir.

Öncesinde kalp krizi olmaksızın da kalp yetersizliği ortaya çıkabilir. Yüksek tansiyon önemli bir neden olabilir. Kalp kapakçıklarında daralma ya da tam kapanmama her yaştan insanda kalp yetersizliğine yol açabilmekle birlikte, yine en sık yaşlılarda görülür. Nadiren, aşırı miktarda alkol tüketmek kalp kasına zehir etkisi yapabilir. Alkol ü bırakma kısmi ya da bazen tam düzelme sağlayabilir.

Çok az görülen bazı kalp yetersizliği nedenleri gebe kadınları, kas distrofisi olanları etkileyebilir ve daha da seyrek olarak çocuklarda ve doğmamış bebeklerde kalp yetersizliği ortaya çıkabilir.

Kalp yetersizliğinde önemli noktalar

- Kalp yetersizliğine en sık yol açan nedenler kalp krizi ve yüksek tansiyondur.
- Kalp yetersizliğine yönelik çok etkili tedaviler mevcuttur.

0 yorum

Yorum Gönder