| 0 yorum ]

Akciğer zarı iltihabı, böbrek yetersizliği, böbreklere vuran romatizma, cilt romatizması, damar romatizması, damarlara romatizma, iltihaplı romatizma, iltihapsız romatizma, kalbe vuran romatizma, kalpte ritim bozukluğu, kulunç romatizması, romatizmanın vücuda zararları, romatizmanın zararları, sinirlere vuran romatizma, skleroderma, yumuşak doku romatizmaları..

Özellikle bizim korktuğumuz kalbe vuran, böbreklere vuran, damarlara, sinirlere vuran romatizmalar vardır. Bunlar ciddi iç organ sakatlıklarına da sebep olurlar.


Damar romatizması, böbreği vurur, çok ciddi böbrek yetersizliğine neden olur.

Romatoid artrit yine akciğerleri etkileyen bir romatizmadır. Akciğer zarı iltihabı yapar. Kalpte ritim bozukluğu yapar.

Anklozan spondilit, kalpte, damarda iltihap yapar. Çocuklarda görülen kalp romatizması var. Kalp kapağını bozar, ileri yaşlarda kalp yetersizliği yapar.

Skleroderma (cilt romatizması) denilen bir romatizma var, damarları büzer, parmaklarda kangren yapar. Cilt romatizmalarından gene skleroderma akciğerlerde fibrozis (kist) yapar. Bunlar iltihaplı guruba girer, nadir ama çok tehlikeli romatizmalardır.

Kulunç romatizması

Bir de iltihapsız yıpranma romatizmaları var. Onlara kireçlenme deniyor halk arasında. Bunlara, büyük eklemlerde, kalça gibi diz gibi, bel gibi, boyun gibi büyük bölgelerde fazla iş yapılan, yorulan yıpratılan bölgelerde ortaya çıkan dejantif eklem hastalıkları diyoruz. Yani eklem yıpranmaları hastalıklarıdır.

Üçüncü görülen yumuşak doku romatizmalarıdır. Esasında en sık görülenleri bunlardır. Halk arasında “kulunç romatizması”, “yel romatizmaları” olarak bilinir, fibromiyalji.

Dizde, dirsekte balon gibi şişmeler, öğrenci dirseği, hizmetçi dizi denilen şekilde görülür. Bunun dışında ortopedik nedenlere bağlı ağrılı durumlar ortaya çıkabilir.

0 yorum

Yorum Gönder