| 0 yorum ]

Beslenme, böbrek hastaları, böbrek hastalığı, Böbrek sorunları, dengeli beslenme, dikkatli beslenme, Diyet, diyet uygulamaları, doğru beslenme, yanlış diyetler..

Böbrek hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, böbrek hastalığı yaşayanların kulaktan dolma bilgilerle uyguladıkları diyetler sonucu birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını belirtiyor.

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, böbrek hastalarının çok su tüketmesi gerektiği
ile ilgili yaygın bir “yanlış anlayış” olduğunu, aksine, yetmezlik bulunan hastaların susadıkça su içmelerinin yeterli olacağını belirtti.

Böbrek hastalarının beslenmelerine dikkat etmesinin önemine işaret eden Sağlam, böbrek işlevleri yüzde 30′un altına inen hastaların, özellikle potasyum ve fosfor içeren gıdaları sınırlı tüketmeleri gerektiğini bildirdi.

Funda Sağlam, sağlıklı insanların günde tüketmeleri önerilen su miktarının 1.5 ile 2 litre arasında bulunduğunu söyleyerek, şu bilgileri verdi:

“Yaz aylarında terleme ile oluşan kayıplar nedeniyle, 2.5 ile 3 litre, bazen daha fazla su tüketimine gereksinim olabilir. Vücudun sıvı kayıplarında, beyindeki susama merkezi uyarılır ve susama hissi oluşur. Dolayısıyla, beyin işlevleri normal olan gençler, su gereksinimi durumunda susamaktadırlar. Bu nedenle hiçbir hasta ya da sağlıklı bireye, çok su içme konusunda uyarıda bulunmak gerekliliği yoktur.”

Sağlam, “Tuzlu yiyen ve çok su içen diyaliz hastalarında, seanslar sırasında tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmalarına rastlanır. Bu durum, geriye kalan böbrek işlevlerinin daha da azalmasına ve uzun vadede hasta ömrünün kısalmasına neden olur” dedi.

Böbrek taşı olan hastalara günde 3 litre su içme konusunda öneride bulunulabileceğine dikkat çeken Sağlam, bu hastaların çok su içmesi konusunda zorlanmaması gerektiğini anlattı.

0 yorum

Yorum Gönder